maandag 17 juni 2013

Video

Een video compilatie van de tocht over het Pieterpad (wandelpad) op de mountainbike.


zondag 16 juni 2013

Dag 6

Datum
Van
Naar
Afstand    

15 juni 2013
Tüddern in Duitsland
Maastricht, Pietersberg
46 km

Heerlijk rustig met Harald, Danielle, Theun en Bo ontbeten en dus voor mijn doen laat vertrokken voor de laatste etappe richting Maastricht. De afstand is niet zo ver meer, ongeveer 40 kilometer; echter, het gaat wel allemaal over kleine paden. Het is bijna gelijk aan een etappe van de Mergelheuvelland mountainbiketocht. Vandaag wel veel hindernissen in de vorm van smalle hekjes en zeer steile trappen, dus moest er soms gelopen worden. Twee keer een flinke regenbui gehad en veel tegenwind. Om een uur of drie bereikte ik de Pietersberg ten zuiden van Maastricht. De missie is volbracht.
Na genoten te hebben van het bereiken van de finish, ben ik teruggefietst naar Maastricht vanwaar ik met de trein terug naar huis ben gaan.

Ongeveer 500 kilometer wat ik ervaren heb als een lange mountainbiketocht waar in het Nederlandse landschap aan mij voorbij is getrokken. Samen met de toelichting in de boekjes krijg je en hele goede indruk van het ontstaan van Nederland. Gelukkig heb ik geen pech of ongelukken gehad en heb ik vooral heel veel aardige mensen ontmoet.
Het mountainbiken over het Pieterpad wandelpad is prima te doen.

Als jullie willen weten waar ik mij bevind, dan is dat te vinden onder het tabje “Route”.
De interactieve kaart geeft naast de route ook de overnachtingplaatsen weer.Danielle, Bo en Henri

Tüddern


Kapel in Sittard
Lastig hekje waarvoor de bagage afgepakt moest wordenMooie vergezichten
De finishTevredenheid
In de trein naar huis

Dag 5

Datum
Van
Naar
Afstand    

14 juni 2013
Geysteren
Tüddern in Duitsland
100 km

Vandaag trekken we door Limburg. De route blijft vooral over bospaden gaan. Ik heb ergens gelezen dat 55% van de route onverhard is maar voor mijn gevoel is het (gelukkig) veel meer. Heel mooi was de passage door een moerasgebied waar men met houten bruggetjes een pad heeft gemaakt. Wel veel muggen. Wat je onderweg ook tegen komt zijn “verzorgingsposten”. Vaak een tafel met een bankje of stoelen om even uit te rusten. Op de tafels staat koffie, thee, wat te eten en een spaarpot voor een bijdrage. Heel erg leuk. Had ik gisteren het probleem dat het voetveer niet vaarde, vandaag had ik een privépont. In Venlo beginnen de eerste routeaanduidingen richting Santiago de Compostela. Bij Tegelen kwam ik langs een klooster. Op de binnenplaats was een terras waar ik een kopje koffie wilde kopen. Helaas, in het voormalige klooster zit nu een leefgemeenschap die zich bezig houdt met een soort kringloopwinkel. Koffie kon ik niet kopen maar wel krijgen. Zo word je onderweg iedere keer verrast door aardige mensen. Door de aanleg van de nieuwe snelweg A74 onder Venlo is de route gewijzigd. Dit wordt met extreem grote verkeersborden aangegeven. Een beetje overdreven gezicht midden in het bos van die grote verkeersborden.
De route eindigde vandaag in Tüddern in Duitsland bij Harald en Danielle en kids, onze oude buren, die een paar jaar geleden naar het zuiden zijn verhuisd. Super gezellige avond gehad..

Als jullie willen weten waar ik mij bevind, dan is dat te vinden onder het tabje “Route”.
De interactieve kaart geeft naast de route ook de overnachtingplaatsen weer.Voor het trekkershutje

Over houten bruggetjes door een moerasgebied


Verzorgingspost onderweg

Pont die voor mij alleen vaart


Voormalig klooster
Verkeersborden midden in het bos (i.v.m. aanpassing route tgv aanleg A74 bij VenloRoutestickers naar Santiago de Compostela
Tijdens een rustpauze

donderdag 13 juni 2013

Dag 4

Datum
Van
Naar
Afstand    

13 juni 2013
Stokkum
Geysteren
96 km

Afgelopen nacht heb ik de tent onder een boom gezet en gelukkig werkte mijn idee. De boom functioneerde als een paraplu waardoor de tent niet te nat werd en omdat het ’s nachts warmer was vormde condensatie in de tent ook geen probleem. Goed geslapen dus. Om half zeven werd ik wakker en het dreigde harder te gaan regenen, dus snel alle spullen “droog” inpakken. Lekker bijtijds vetrokken richting Hoog Elten. Zoals de naam al zegt, klimmen, en dat zou vandaag nog vaker gebeuren. In Tolkamer heb ik op mijn gemak ontbeten met uitzicht op de passerende boten. Na het ontbijt op naar het voetveer richting Millingen aan de Rijn. Helaas door het hoge water voer de veerpont niet, dus omrijden over Nijmegen, circa 20 kilometer extra. Zo kan een rivier een behoorlijke hindernis in je reis zijn. Bij Berg en Dal uiteindelijk de route weer opgepakt. Ondanks het dreigende weer bleef het gelukkig nog droog. Pas later in de middag begon het stevig te regenen. Tijdens het schuilen voor de regen in het Pelgrims huis in Smakt (gemeente Venray), dit is een gewoon restaurant, heb ik geprobeerd een B&B te vinden wat helaas niet lukte. Men is niet gewent dat iemand belt voor een kamer voor aankomende nacht of de tarieven waren te hoog naar mijn zin. Na vele pogingen maar verder gegaan en de oude tactiek maar weer van stal gehaald: als een verzopen kat een café binnen stappen en vragen of iemand je kan helpen. En ja hoor, binnen vijf minuten had ik een reservering voor een trekkershut met uitzicht op de Maas voor een schappelijk prijsje. Zoals altijd vertrouwen houden in een goede afloop.
Ondanks de regen, het omfietsen en niet gemakkelijk kunnen vinden van een overnachtingplaats was het weer een prachtige dag.

Als jullie willen weten waar ik mij bevind, dan is dat te vinden onder het tabje “Route”.
De interactieve kaart geeft naast de route ook de overnachtingplaatsen weer.

Ontbijt in Tolkamer met uitzicht op de passerende boten

Wachten op de pont die niet komt.


Waalbrug bij Nijmegen
Uitzicht bij GroesbeekNieuwsgierige koe
Lastige passageMijn trekkershutje van buiten
En van binnen

woensdag 12 juni 2013

Dag 3

Datum
Van
Naar
Afstand    

12 juni 2013
Ommen
Stokkum
107 km
Man bijt hond factor: 9
 
  
Na de hartelijke ontvangst gisteren werden we na een goed nachtrust verrast door een geweldig ontbijt. De tafel was te klein, het Wedgwood servies werd uit de kast gehaald. Toen ik wat over het servies zei, kreeg ik als antwoord: “maar U bent toch te gast”. In één woord: geweldig!
Maar er moest vandaag ook nog gefietst worden. Het begon gelijk met een pittige start, de Lemmelerberg en Holterberg. Beide ongeveer 80 meter hoog en alles via mountainbike paden. Behoorlijk zwaar, maar wel helemaal geweldig. Het uitzicht vanaf de Lemmelerberg is werkelijk waar fenomenaal. Gelukkig was het helder weer en vanaf de Lemmelerberg kun je rondom het landschap bekijken. Bijna boven, op de Holterberg, zat ik op een bankje wat te eten toen er een man langs liep die de weg zocht. Ik vroeg of ik hem kon helpen maar hij is voor de NS een wandelroute van station naar station aan  het uitzetten. Zo raken we aan de praat en een half uur was zo verstreken.
Vervolgens geluncht in Holten waar twee oude mannetjes als de Muppets alles en iedereen zaten te becommentariëren. Van Holten via Laren (Gld), Vorden, Doetinchem naar Zelhem. Daar aangekomen had ik zin in een ijsje en ging op een terrasje zitten voor een dame blanche. Direct komt er een man voorbij die mij aanklampt. Hij is lid van de wereldfietser en we hebben dus een gemeenschappelijke hobby. Hij was net terug van een fietstocht van west naar oost Amerika. Samen hebben we wat gegeten en gedronken. Het was inmiddels vijf uur, maar ik had geen zin om te stoppen en ben dus maar weer verder gefietst en uiteindelijk uitgekomen in Stokkum. Hier zal ik op een camping gaan overnachten. Het weer is wel matig, maar ik zit nu in café de Pluum het blog bij te werken dus het zal wel goed komen.


Als jullie willen weten waar ik mij bevind, dan is dat te vinden onder het tabje “Route”.

De interactieve kaart geeft naast de route ook de overnachtingplaatsen weer.Fam. Hosting van het B&B
RD paal op de Lemmelerberg. Hoogte van Garming GPS klopt op 1 meter.
Overweldigend uitzicht vanaf de Lemmelerberg
Pretpark Hellendoorn vanaf de achterkant gezien.
Spannender dan het stopcontact (reclame uit de tachtiger jaren)
Man van de NS wandelroute
Idioot verkeersbord
Kasteel Vorden
Kan het Achterhoekser? (lees groene bord)


dinsdag 11 juni 2013

Dag 2

Datum
Van
Naar
Afstand    

11 juni 2013
Anderen (tussen Rolde en Borger)
Ommen
106 km


Gelukkig was de nacht niet te koud, maar ik had wel veel condensvorming aan de binnenkant van de tent. Hierdoor werd mijn slaapzak nat en kreeg ik het alsnog koud. Uiteindelijk dus slecht geslapen. Om 7:30 uur de boel opgebroken en weer op pad gegaan. De route in het Drentse landschap is super mooi. Continue onverharde paden in alle soorten en maten, van normaal tot heel smal. Bij de koffie stop kwam ik aan de praat met een paar wandelaars. Ze waren al vijf dagen onderweg vanuit Pieterburen. Toen ik vertelde dat ik gistermiddag om 14:00 uur was vertrokken keken ze niet vrolijk. Tja, fietsen gaat toch een stuk sneller. Geluncht in Sleen, een prachtig brinkdorp. Vanuit Sleen ging de route richting Coevorden om daar Drenthe te verlaten. De overgang is direct merkbaar, je komt in Overijssel gelijk in veenkolonie gebieden. Recht, strak en vlak. Minder boeiend dus, maar na Harderberg richting Ommen werd het weer leuker. In Ommen heb ik besloten om vannacht in een B&B te overnachten. Ik kan wel een goede nachtrust gebruiken, want het was vandaag toch wel heel erg zwaar. Na wat zoeken op het internet ben ik bij B&B ‘t Sloaphuus in Ommen http://www.bedenbreakfastommen.nl/ terecht gekomen. Super hartelijke ontvangst en een prima kamer.

Als jullie willen weten waar ik mij bevind, dan is dat te vinden onder het tabje “Route”.
De interactieve kaart geeft naast de route ook de overnachtingplaatsen weer.
Pieterpad en mountainbike route gebroederlijk naast elkaar

Nog 396 km te gaan


Rustpauze
Jachthut in verval (speciaal voor Harry)Lunch
Poort van DrentheBordje vergroeid met boom
Overijssel

maandag 10 juni 2013

Dag 1


Datum
Van
Naar
Afstand    

10 juni 2013
Pieterburen
Anderen (tussen Rolde en Borger)
75,3 km

We zijn onderweg! Mijn zoon Huub heeft me vanochtend met de auto weggebracht. Om 13:00 uur waren we in Pieterburen. Na de fiets klaar voor vertrek te hebben gemaakt was het nog tijd voor een goede en lekkere lunch. De mevrouw van het hotel achter het startpunt liep hoofdschuddend langs ons, ze vond het duidelijk geen goed idee om op de fiets het Pieterpad te gaan doen. Er waren behoorlijk wat mensen in Pieterburen die met de wandeling begonnen. Mijn schelp van de Camino riep al meteen reacties op.
Om 14:00 uur ben ik vertrokken voor de grote tocht. Even langs de zeehondjes, waar je vanaf buiten niets van kunt zien, onderweg via Winsum naar Groningen. Dit eerste gedeelte gaat voor 100% over asfaltwegen. Een klein stukje ging door een weiland, maar omdat er een bordje stond “wandelen toegestaan” ben ik maar omgereden. Na de stilte is het een behoorlijke overgang om door Groningen te fietsen, een echt drukke studenten stad. Na Groningen volgde nog een klein beetje asfalt maar daarna begon het echte werk; onverharde paden. Een NTFU mountainbiketocht (georganiseerde tocht) is er niets bij, prachtig. Kilometers over onverharde paden en single tracks (kleine smalle paadjes). Door bossen over heide velden met schapen, wat wil je nog meer. Om ongeveer 19:00 uur gegeten in Rolde waarna ik door ben gereden richting Borger en langs Landgoed Tolhoek in Anderen kwam. Een prachtige camping. Hopen dat het vannacht niet te koud gaat worden.
De stelling dat het Pieterpad niet te fietsen is klopt, maar met de mountainbike is het prima te doen.
Sterker nog, het is hartstikke mooi!
Nog 490 km te gaan
Door de straten van Pieterburen
Wild west in Groningen

Lees zelf maar
Langs paden

Lastig bruggetje, alles afpakken en één voor één naar de overkant brengen
Kan het Drentser
Camping

zaterdag 8 juni 2013

Klaar voor de startDe voorbereiding is klaar, de route staat in de GPS, de tassen gepakt en een proefritje gemaakt. Maandagochtend brengt mijn zoon Huub mij met de auto naar Pieterburen en kan de tocht beginnen. De weersverwachting is goed en ik heb er zin in.
 
 
Bepakt en bezakt Extra zekering voor de achtertassen